SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Gebruikersavatar

Cyrus
Berichten: 1527
Lid geworden op: vr 01 apr 2011, 22:20
Favoriete camera merk: Nikon - Fuji - Sony
Bewerk mijn foto's: Ja
Locatie: NH
Contacteer:

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door Cyrus » do 29 aug 2013, 01:17

Laatste bericht van vorige pagina:

Fluitje van een cent, Michael. Desnoods wil ik je wel helpen. Volgens mij wonen wij dicht bij elkaar in de buurt.
_____________
Groeten,
Edwin

flickr


mikemix
Berichten: 6844
Lid geworden op: do 20 aug 2009, 00:55
Bewerk mijn foto's: Nee

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door mikemix » vr 30 aug 2013, 06:58

:duimop:

Gebruikersavatar

Topic Starter
Skippy
Berichten: 5473
Lid geworden op: ma 24 aug 2009, 22:41
Favoriete camera merk: Het is maar een doosje
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door Skippy » di 10 sep 2013, 10:31

Zo, de SSD is ingebouwd en alles doet het - razendsnel - op Trim Enabler na. Deze meld " The patch is not active and Trim is not enabled".
Iemand een idee hoe ik dit kan oplossen? Iets met een terminal commando ofzo?

EDIT: inmiddels gelukt. Alles Okidoki :tevreden:


thewoert
Berichten: 69
Lid geworden op: ma 09 nov 2009, 13:51
Bewerk mijn foto's: Nee

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door thewoert » ma 30 sep 2013, 15:36

Ik heb een SSD in mijn iMac gezet welke samen met de HD een fusion drive vormt. Volgens de leverancier van de ssd is trim niet nodig. Ik weet er te weinig vanaf. Is het toch beter om trim enabler te installeren?

update:

Het antwoord al gevonden. Ik mag geen trim en triminstaller gebruiken bij mijn ssd van OWC.

If you have an OWC SSD, though, you don’t need TRIM. The SandForce controller in our SSDs takes care of this “garbage collection” as well as performs various other tasks that keep your drive running at optimal speed, without the drop-off that you see with other brands. Especially note page two of this performance testing expert’s report where he feels so strongly about TRIM’s inefficiency that he calls call it “half-baked”…and that’s the kid friendly version of the phrase.

In fact, enabling TRIM could actually hurt the performance and reliability of your OWC SSD, rather than help it. As OWC customer Scott Gosling recently said in an email to us,

“I used the trim enabler 1.1 initially, then realized that your self maintenance was far superior to using TRIM so I disabled it. It made a huge difference in terms of reliability.”

Our in-house testing has also shown that the TRIM Enabler hack has proven to be unreliable. So bottom line, we highly recommend not using TRIM when using OWC SSDs; all you need is what’s already inside.

Gebruikersavatar

Topic Starter
Skippy
Berichten: 5473
Lid geworden op: ma 24 aug 2009, 22:41
Favoriete camera merk: Het is maar een doosje
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door Skippy » ma 30 sep 2013, 19:01

En, bevalt zeker wel qua snelheid? Alleen dat Fusion Drive begrijp ik niet. Als je zelf een SSD naast de HD inbouwt heb je toch niet de Apple s/w die dynamisch bepaalt wat op de SSD en wat op de HD gezet wordt?


thewoert
Berichten: 69
Lid geworden op: ma 09 nov 2009, 13:51
Bewerk mijn foto's: Nee

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door thewoert » ma 30 sep 2013, 20:15

Bij een fusion drive bepaald de systeemsoftware waar data wordt bewaard. De data die niet veel wordt gebruikt staat op de harddisk. De applicaties en data die veel wordt opgevraagd staan op de SSD. iMac start nu in 20 seconden op. Photoshop start in een seconden of 10 op. En je hoort niets, ik hoor nooit meer de HD draaien. Ik heb een SSD van 240 Gb op de plaats van de superdrive geplaatst. De superdrive zit nu in een externe behuizing en via usb aangesloten. Wel paar films op youtube bekeken hoe je de iMac open maakt en hoe de ssd geplaatst moest worden. Mijn iMac is van 2009, bij latere iMacs kan er een ssd aangesloten worden zonder dat de superdrive eruit moet. Die hebben een extra sata aansluiting. Maar is wel veel moeilijker te monteren. Je moet zowat de hele iMac uit elkaar halen. Dat zou ik niet durven.

Gebruikersavatar

Topic Starter
Skippy
Berichten: 5473
Lid geworden op: ma 24 aug 2009, 22:41
Favoriete camera merk: Het is maar een doosje
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door Skippy » ma 30 sep 2013, 21:14

Ik weet hoe een Fusion Drive werkt ;) Ik vraag me alleen af hoe jouw iMac weet dat hij met de combinatie bestaande HD en later ingebouwde SSD op dezelfde slimme wijze moet omgaan als met een af fabriek ingebouwde Fusion Drive. Maar als het goed begrijp (of niet haha) blijft door jou geïnstalleerde, weinig gebruikte programmatuur op de SSD staan en wordt niet door iMac naar de HD verplaatst? En vice versa natuurlijk.


thewoert
Berichten: 69
Lid geworden op: ma 09 nov 2009, 13:51
Bewerk mijn foto's: Nee

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door thewoert » di 01 okt 2013, 07:51

Het werkt op precies dezelfde manier als een door Apple geïnstalleerde fusion drive.
je moet wel commando's in terminal uitvoeren om van de 2 drive's een fusion drive te maken. Dat is helaas nog niet mogelijk om op simpele manier in OS X te doen. Ik heb nu 1 volume van 1.23 TB en OS X regelt dat de meest gebruikte data op de ssd terecht komt.
Wel zou een fusion drive iets langzamer werken dan wanneer je alleen een ssd gebruikt. Nadeel is dat als één van de drive's stuk gaat je ook alle data kwijt bent. Dagelijkse back-up maken is dan ook belangrijk. Time Machine doe dit op een externe netwerkschijf waar ook de backup van de windows machine van mijn vrouw op gezet wordt.
Mij leek het makkelijker om een fusion drive te maken dan iedere keer zelf bepalen wat op de ssd moet en wat op de harddisk.

Gebruikersavatar

Topic Starter
Skippy
Berichten: 5473
Lid geworden op: ma 24 aug 2009, 22:41
Favoriete camera merk: Het is maar een doosje
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: SSD inbouwen in MacBook - TRIM?

Bericht door Skippy » di 01 okt 2013, 10:34

thewoert schreef:je moet wel commando's in terminal uitvoeren om van de 2 drive's een fusion drive te maken.
Kijk, daar doelde ik op met mijn vervolgvraag. Duidelijk, bedankt voor je toelichting en veel plezier met je snelle iMac!

Plaats reactie

Terug naar “Apple/Mac”