Rusland - Baltische staten

Rapportages van waar je bent geweest
Gebruikersavatar

Topic Starter
ger k.
Berichten: 1376
Lid geworden op: wo 30 dec 2009, 18:23
Favoriete camera merk: SONY A7RV
Bewerk mijn foto's: Ja
Locatie: Berg en Dal

Rusland - Baltische staten

Bericht door ger k. »

We beginnen de reis (met motor) in Duitsland en gaan via de Scandinavische landen naar Rusland en de Baltische staten.

---LÜBECK-Puttgarden.
Het dorp Puttgarden in de Duitse deel-staat Sleeswijk-Holstein dankt de naamsbekendheid aan debootverbinding naar Denemarken, het centrale deel van de Vogelfluglinie, de weg- en spoorverbinding.
De haven en rangeerterreinen zijn dan ook vele malen groter dan het dorp zelf. Vanaf 2014 zal hier de Fehmarnbeltverbinding gebouwd worden.
Dit is een geplande tunnelverbinding tussen Duitsland en Denemarken vanaf 2021, die het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland zal gaan verbinden over de 18 kilometer brede Fehmarnbelt.
De verbinding moet de veerdienst Rødby-Puttgarden vervangen.
1.
Afbeelding
2.
Afbeelding
3.
Afbeelding
4.
Afbeelding
5.
Afbeelding

Over het Deense land toeren we naar het noordoosten, richting Kopenhagen (Deens: København).
Het is de hoofdstad van Denemarken. In 2011 telde de gemeente Kopenhagen 548.443 inwoners, waarmee het de grootste gemeente van Denemarken is.
Kopenhagen is verder de centrale stad in het verstedelijkte gebied Groot-Kopenhagen (Storkøbenhavn), dat ongeveer 1,1 miljoen inwoners telt, ongeveer een vijfde van de totale bevolking van het land.
Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. De stad ligt aan de Sont (Øresund).
Aan de overzijde van deze zeestraat ligt de Zweedse stad Malmö, die sinds 2000 met Kopenhagen is verbonden door de Sontbrug. Naast parlementszetel en residentie, is Kopenhagen ook het culturele en economische centrum van Denemarken.
De stad werd gesticht in de middeleeuwen en werd aan het eind van de middeleeuwen de hoofdstad van Denemarken. De naam Kopenhagen gaat terug op Købmandshavn, dat "Koopmanshaven" betekent.
De benaming Koopmanshaven is echter geen accurate omschrijving van de stad: Kopenhagen is geen havenstad meer en ook de industrie is grotendeels vertrokken. Tegenwoordig is Kopenhagen voornamelijk een dienstenstad.
In het Latijn is de naam van de stad Hafnia, een naam die in 1923 ook aan het scheikundig element hafnium werd verbonden.
Kopenhagen is opgezet volgens een zogeheten 'vingerstructuur'. Tussen de vijf 'vingers' van bebouwing liggen groene stroken en autowegen.
Ook het S-tog-netwerk is afgestemd op deze structuur. Strøget is Kopenhagens belangrijkste winkelstraat. Hier zijn nationale beroemde nijverheidsproducten verkrijgbaar en daarnaast liggen er befaamde internationale winkels.
Deze winkelstraat begint eigenlijk bij het Raadhuis (Rådhus), maar vanaf Nytorv (aan de Nørregade) start de echte winkelstraat die doorloopt tot aan Kongens Nytorv waar het koninklijk theater is gesitueerd.
In de haven staat het beeld van de kleine zeemeermin. Dit beeldje is geïnspireerd op het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Dit beeldje is niet het enige standbeeld in Kopenhagen: overal in de stad vindt men
standbeelden aan de openbare weg en in parken.

---KOPENHAGEN---
1.
Afbeelding
2.
Afbeelding
3.
Afbeelding
4.
Afbeelding
5.
Afbeelding
6.
Afbeelding

We gaan verder:
De Øresundsbron is het opvallendste onderdeel van de 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden.
George Rothne ontwierp de brug en het ingenieursbureau Aruptekende het constructieve ontwerp van de brug. De grootste overspanning meet 490 meter. De hoogste pyloon is 204 meter.
Naar schatting weegt de brug in totaal 82 miljoen kilogram. De maximale hoogte van het wegdek is 57 meter. De E20 loopt over de brug.
Voor de Sontverbinding geldt een tolplicht. 23 Euro met de motor.

We gaan verder naar Stockholm.

Stockholm is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. De gemeente Stockholm ligt gedeeltelijk in Uppland en gedeeltelijk in Södermanland. Ze heeft een oppervlakte van 188 km2 en behoort tot de provincie Stockholms län.
De stad heeft 825.000 inwoners, en de regio Groot-Stockholm rond de 2 miljoen inwoners. Het oudste deel van Stockholm is de Oude Stad, of Gamla Stan.
Deze wijk op het eiland Stadsholmen doet bijna Zuid-Europees aan door de smalle straten en huizen die in okerkleur of rood zijn geschilderd. Op dit eiland zetelen de Zweedse regering en het parlement.
Het koninklijk paleis met een traditionele wacht van de Zweedse koning, Karel XVI Gustaaf, is er ook te vinden.De stad ligt op veertien met bruggen verbondeneilanden, op de plaats waar het Mälarmeer met de Oostzee in verbinding staat.
Aan deze ligging heeft de stad de bijnaam "Venetië van het Noorden" te danken. Net buiten de stad begint de scherenkust, een kustgebied met 24.000 rotseilanden en eilandjes die scheren worden genoemd.
Veel inwoners van Stockholm hebben dan ook een boot, of zelfs een buitenhuis op een eilandje.

Stockholm wordt voor het eerst in geschriften genoemd in 1252. De naam komt van de samenstelling stock (blok hout) en holm (eilandje) en staat voor het tegenwoordige Gamla Stan.
Er wordt gezegd dat de stad is gesticht om Zweden te beschermen tegen aanvallen van buitenlandse vloten.
De strategische ligging (toegang tot het Mälarmeer) zorgde ervoor dat Stockholm de belangrijkste stad van het land werd, vooral in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Denemarken.
Het is al lange tijd één van de snelstgroeiende hoofdsteden van Europa.
Er is veel te zien in Stockholm. Het Vasamuseum met daarin de Vasa, een 17e-eeuws oorlogsschip dat vlak bij Stockholm bij de eerste vaart is gezonken, en dat rond 1960 is geborgen.
Het schip is vervolgens volledig gerestaureerd en in een eigen museum ondergebracht.
Het Stadhuis Stadshuset, een markant gebouw uit rode baksteen opgetrokken en zichtbaar vanuit vele plaatsten in de stad.
Hier vindt jaarlijks in de Blauwe Zaal (die door de architect opzettelijk in baksteenrode stijl onvoltooid is gelaten) het banket ter gelegenheid van de uitreiking van de Nobelprijs plaats.
Stockholms slot, het koninklijk paleis. Dit enorme slot in Italiaans-Zweedse renaissancestijl is het grootste nog in de oorspronkelijke functie dienst doende paleis ter wereld.
Het bevat onder andere de vele koninklijke vertrekken, de paleiskapel en de troonzaal.
Het Koninklijk domein Drottningholm, ensemble van op de werelderfgoedlijst staande gebouwen uit de barokperiode, met het Slot Drottningholm waar de koninklijke familie woont en het Drottningholm
Slottsteater, waar de 18e-eeuwse theater- en operatechniek in stand worden gehouden.
De Vikingnederzetting Birka, ten westen van de stad op een eiland in het Mälarmeer gelegen. Riddarhuset, de vergaderplaats van de adel, in Nederlandse barokke stijl.
Stockholm beschikt over een uitgebreid netwerk van metro (drie lijnen, honderd stations, gestart in 1950), bus en trams.
Heel wat metrostations zijn op een unieke manier verfraaid door kunstenaars. Het hoofdmetrostation van Stockholm is T-Centralen, dit ligt weer onder het hoofdtreinstation Stockholm Centraal.
In de avond nemen we de nachtferry uit Stockholm en varen over de Oostzee naar Turku in Finland. De Oostzee of Baltische Zee is de zee, die ligt tussen Zweden en de Baltische staten.
De Oostzee is brakker dan de Noordzee en heeft een geringer getijverschil. De zee bestaat pas sinds het 6e millennium v. Chr. Qua vorm doet de Oostzee denken aan een hoofdrivier met zijrivieren (Finse Golf en Botnische Golf).
Uit geologisch onderzoek is inderdaad gebleken dat in het Pleistoceen hier een rivier heeft gelegen: de Eridanos.
Met de wijzers van de klok meegaand grenst ze aan de volgende landen aan deze 'binnenzee': Zweden,
Finland, Rusland (Sint-Petersburg en omgeving), Estland, Letland, Litouwen, opnieuw Rusland (oblast
Kaliningrad), Polen, Duitsland en Denemarken. Wij bezoeken deze landen. Tot de Oostzee in ruime zin behoren ook de Botnische Golf, de Finse Golf, de Golf van Riga en kleinere baaien ('bochten') en haffen.
De belangrijkste rivieren die op de Oostzee afwateren zijn de Wisla in Polen, de Oder nabij de Pools-Duitse grens, de Daugava (of Westelijke Dwina) in Letland en de Neva in Rusland.
De grote havenplaatsen aan de Oostzee zijn: Stockholm (Zweden), Turku (Finland), Helsinki (Finland, aan de Finse Golf), Sint-Petersburg, Tallinn (Estland, eveneens aan de Finse Golf), Riga (Letland, bij de Golf
van Riga), Kaliningrad, Gdansk, Gdynia (Polen), Rostock (Duitsland)en Kiel (Duitsland).

De ferry komt aan in de bijna 800 jaar oude stad Turku, deze ligt in de op vier na de grootste gemeente van Finland. De grote kathedraal in de stad werd in 1300 ingewijd. We rijden verder door het Finse landschap.
De Republiek Finland is een land in Noord-Europa met 5,3 miljoen inwoners. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd, in werkelijkheid zijn er ongeveer 188.000 meren. De naam Finland heeft de
betekenis van veenland, en is zo genoemd vanwege de talrijke hoogvenen.
Ook de Finse benaming voor hun land, Suomi, heeft deze betekenis. Uit vrees voor buurland Rusland, is het land echter tot op heden geen lid van de NAVO.
Recente uitspraken van de Russische president Poetin, waarin hij zei dat een toetreding van Finland tot de NAVO 'de betrekkingen tussen beide landen niet zou verbeteren', maken een toetreding van het land
op korte termijn dan ook onwaarschijnlijk. Finland trad in 1995 toe tot de Europese Unie en verving in 2002 de eigen munt, de markka, door de euro.
De hoofdstad is Helsinki, een voorstad is Espoo. Espoo (Esbo in het Zweeds) is een gemeente en stad gelegen aan de zuidelijke kust van de republiek Finland.
Espoo ligt direct ten westen van hoofdstad Helsinki en maakt deel uit van de stedelijke agglomeratie, net als Vantaa en Kauniainen. In de 13e eeuw stichtten Zweedse immigranten het dorp Espaby.
De eerste houten kerk werd in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd. Dit gebouw werd eind 15e eeuw vervangen door een stenen kerkgebouw. In geschriften komt Espoo voor het eerst voor in 1431.
Eind 19e eeuw profiteerde de industrie in Espoo van het groeiende, nabijgelegen Helsinki. De aanleg van een spoorlijn in 1903 maakte het eenvoudiger voor mensen en bedrijven om zich in Espoo te gaan vestigen.
Belangrijke industrieën waren de baksteenfabrieken en glasfabrieken. De stad groeide explosief vanaf de jaren vijftig. De dienstensector werd de belangrijkste werkgever.
Tot eind jaren veertig was het Zweeds de belangrijkste taal in Espoo. Pas vanaf dat moment kregen de Finssprekenden de overhand.

--HELSINKI---
7.
Afbeelding
8.
Afbeelding
9.
Afbeelding
10.
Afbeelding
11.
Afbeelding

Helsinki werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht, om als handelsconcurrent voor het aan de overkant van de Finse Golf gelegen Tallinn te dienen.
Dit streven verliep niet succesvol en Helsinki bleefeen onbeduidend stadje totdat Finland in 1809 door Rusland werd ingelijfd. In 1812 werd besloten de hoofdstad van het westelijk gelegen Turku naar het centraal gelegen Helsinki te verplaatsen.
Vanaf toen groeide de stad snel. In 1827 werd ook de Finse universiteit van Turku naar Helsinki verplaatst.
Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1917 werd de stad strijdtoneel van de burgeroorlog, waarin ze aanvankelijk door socialistische troepen werd ingenomen en de "witte" regering moest uitwijken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Helsinki een van de weinige hoofdsteden die niet door een vreemde mogendheid werd bezet; wel werd de stad gebombardeerd door Sovjetvliegtuigen.
In 1952 vonden in Helsinki de Olympische Zomerspelen plaats en in 1975 werd de slotakte van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hier getekend.
Helsinki is (sinds het stadje in 1639 werd verplaatst) op een rotsige landtong in de Finse Golf gebouwd. Het centrum van de stad vormt het Marktplein (Kauppatori) aan het water.
Bijzonder is dat de meeste grote veerboten hier vlakbij aanleggen. Achter het marktplein ligt het Senaatsplein. Dit gedeelte van de stad is in 1816, na een grote brand, door de architect Carl Ludwig Engel in classicistische stijl herbouwd.
Het wordt nu als belangrijkste bezienswaardigheid van de stad beschouwd. Aan het plein staat de witte Domkerk vanHelsinki, het symbool van Helsinki dat al van verre te zien is.
Ten oosten van het marktplein, op het schiereiland Katajanokka, staat de uit rode baksteen opgetrokken Russisch-orthodoxe Oespenski-kathedraal.
Aan de kade van het schiereiland ligt 's zomers de ijsbrekervloot van Helsinki aangemeerd.
Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. De naam betekent Fort van Finland. Suomenlinna staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst en is populair bij toeristen.
Zweden begon met de bouw van de vesting in 1748, toen Finland nog onderdeel van het Zweedse koninkrijk was.
De vesting was nodig geworden nadat Peter de Grote met de oprichting van Sint-Petersburg een sterke maritieme positie in de Oostzee had ingenomen.

--ST.PETERSBURG---

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург) is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland en is een aanzienlijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum.
De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang.
De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en van 1924 tot 1991 Leningrad. Sint-Petersburg is de zetel van de oblast Leningrad, hoewel het er zelf geen deel van uitmaakt.
De stad is gelegen aan de monding van de rivier de Neva in de Finse Golf in een deltagebied. Het inwonertal is circa 5 miljoen.
Het is een prominent verkeersknooppunt met een zeehaven, een luchthaven en toegang tot het Wolga-Baltische systeem van waterwegen.
De stad heeft een metro sinds 1955. Er is veel industrie, onder andere staal, chemie en machinebouw.
De stad is de zetel van de Russische Academie van Wetenschappen en telt veleonderzoeksinstituten, drie universiteiten en een conservatorium. Er zijn zo'n 120 musea waaronder de Hermitage en 18 theaters waaronder het Mariinskitheater.
Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd de hoofdstad van Rusland. De stad is niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad.
Bij de bouw werden vooral dwangarbeiders ingezet. Bij de 18-jaar durende aanleg van de stad kwamen ongeveer 100.000 mensen om het leven.
De stad kreeg een Westers aanzien met onder meer zo'n veertig grachten naar Nederlands model.
De stad lag in een dun bevolkt gebied, Ingermanland, dat tevoren niet door Russen, maar door een Fins volkje, de Ingriërs, werd bewoond. Er vestigden zich veel immigranten, zowel Russen als West-Europeanen.
De stad overvleugelde al snel Archangelsk als voornaamste havenstad van Rusland.
Tegen het eind van Tsaar Peters regering (1725) telde de stad al 50.000 inwoners. De stad zou tot 1918 het regeringscentrum van Rusland blijven.

12.
Afbeelding
13.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

14.
Afbeelding
15.
Afbeelding
16.
Afbeelding
17.
Afbeelding

In 1914 werd Sint-Petersburg omgedoopt in Petrograd, want Sankt-Peterburg klonk te Duits en Rusland was in oorlog met Duitsland.
Tijdens deze Eerste Wereldoorlog volgden in 1917 de Februarirevolutie en de Oktoberrevolutie, die respectievelijk het einde van de tsaren en het begin van de sovjettijd inluidden.
Petrograd verloor zijn status als hoofdstad. In 1924 kreeg Petrograd de naam Leningrad, als eerbetoon aan de overleden Lenin.
In de Tweede Wereldoorlog moest de stad een 29 maanden durende belegering door de nazi's doorstaan, die grote opofferingen van de burgerbevolking eiste.
Op 6 september 1991 kreeg Leningrad, na een referendum, zijn oude naam terug van vóór 1914: Sint-Petersburg. De omringende oblast bleef Leningrad heten.
De bekendste musea van de stad zijn: Hermitage met een van 's werelds grootste musea met een rijke collectie aan West-Europese kunst, Petrus en Pauluskathedraal en de Kathedraal van de Opstanding "Onze Verlosser op het bloed".

18.
Afbeelding
19.
Afbeelding
20.
Afbeelding

Afbeelding

De metro van Sint-Petersburg vormt met vijf lijnen, 67 stations en 114 kilometer spoor de ruggengraat van het openbaar vervoer in de tweede stad van Rusland.
Het is een van de diepst gelegen metronetwerken ter wereld, met stations die vaak rijk gedecoreerd zijn. De Petersburgse metro opende in 1955 en breidt zich nog steeds uit.
Het eerste metroplan werd ontwikkeld door de Baltische Spoorwegmaatschappij en voorzag in één lijn die alle spoorwegstations van de stad met elkaar zou verbinden.
In 1901 stelde ingenieur G.A. Girsjon een plan voor een metro onder de Nevski Prospekt, de belangrijkste boulevard van Sint-Petersburg.
Voor ons is de metro een handig vervoersmiddel door de stad. Tegenwoordig vervoeren 188 treinen dagelijks 2,5miljoen mensen en heeft het metrobedrijf 12.000 werknemers.
De metro van Sint-Petersburg is geopend van6 uur in de ochtend tot iets na middernacht. Een rit wordt betaald met speciale muntjes (жетоны, zjetony) en
kost circa 28 roebel. Contactloze chipkaarten geven recht op meerdere ritten tegen een gereduceerd tarief.

21.
Afbeelding
22.
Afbeelding
23.
Afbeelding
24.
Afbeelding
25.
Afbeelding
26.
Afbeelding

Ten Zuiden van St.Petersburg ligt het beroemde Catharina Paleis Ekatarininskii Dvorets in de plaats Pushkin.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De kruisheuvel (Lithuanian: Kryžių kalnas) is een
pelgrimslocatie gelegen op circa 12 km ten noorden van
de stad Šiauliai in het noorden van Litouwen. De
Russische machtshebbers hebben diverse malen de
bulldozer ingezet om ze weg te krijgen. Dat is nooit
gelukt. Op de kruisheuvel zijn eigenlijk geen mensen
begraven. Maar door hier een kruis te plaatsen gedenkt
men naasten, die simpelweg van de aardbodem
verdwenen zijn. Het groeide uit tot een stil protest van
de katholieke bevolking tegen haar onderdrukkers.
Maar ook de overledenen uit de concentratiekampen en
getto’s worden herdacht. Het plaatsen van kruizenhout,
steen, glas en staal stamt uit 1831, door de eeuwen zijn
door pelgrims vele kruizen toegevoegd met schattingen
van 55.000 in 1990 naar 100.000 in 2006.




Afbeelding

Afbeelding

Interessant is de lanceerbasis in Litouwen in het Zemaitijos Nationaal Park.
Ten tijde van de koude oorlog was hier van de Russen de lanceerinrichting van kernraketten.
Diep in de bossen bij Plokstine in het westelijke deel van Litouwen bouwden de Sovjets in 1960 een ondergrondse raketbasis als reactie op het feit dat de Amerikanen hetzelfde deden.
Tienduizend soldaten,voornamelijk uit Estland, hadden acht maanden nodig om de basis met zijn vier raketsilo’s (van 25 meter diep) uit te graven.
Het frappante is dat de mensen die in het gebied woonden, geen enkel benul hadden vanhet bestaan van de basis.
Deze werd volledig afgedekt met aarde,waardoor alleen de vier koepelvormige daken van de raketsilo’s zichtbaar waren.
In de hoogtijdagen van de koude oorlog stonden hierde gevreesde 22 meter lange R12-raketten met een 3 meter lange nucleaire kop opgesteld.
De basis had voldoende destructieve kracht om heel Europa van de kaart te vegen. De raketten stonden vooral gericht op Noorwegen, Engeland, Spanje, West Duitsland en Turkije.
Tegenwoordig ligt de Plokštinė raketbasis in Zemaitijos Nationaal Park.

Je kunt een rondleiding van een uur op Russisch-strenggeleide manier maken die bestaat uit een wandeling door de bunkers van de basis en een bezoek aan één van de vier silo’s waarin de raketten hebben gestaan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De Koerse Schoorwal (Litouws: Kuršių Nerija) is een landtong van ruim negentig kilometer lengte, die de Oostzee scheidt van het Koerse Haf.
De zuidelijke helft van de schoorwal ligt in de Russische exclave Kaliningrad, de noordelijke helft ligt in Litouwen. De landtong is feitelijk een schiereiland.
DeLitouwse zijde is niet verbonden met het vasteland vanLitouwen: een veerpont verbindt het dorpje Smiltynė op de landtong met de havenstad Klaipėda. We nemen deze veerpont naar de Koerse Schoorwal en rijden naar Nida en de grens.
Ondanks de enorme lengte is de landtong vrijwel nergens breder dan drie kilometer. Op de landtong is een fraai duinlandschap te vinden, met de hoogste duinen van Europa.
De landtong wordt continu beïnvloed door erosie van wind en zee en is gedurende de eeuwen alleen intact gebleven doormenselijk ingrijpen. Om deze reden is de Koerse Schoorwal in2000 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
De plaats Nida is met 1500 permanente inwoners de grootste nederzetting in het Litouwse deel en is eenbekende vakantiebestemming in het land. De schoorwal werd in 1920 voor het eerst bestuurlijk doorsneden:
in dat jaar ging Frankrijk namens de Volkenbond het noorden, dat daarvoor Duits was geweest besturen (dit Memelland werd al snel geannexeerd door Litouwen). Het zuiden bleef tot 1945 Oost-Pruisisch, dus Duits.
Van 1945 tot 1991 behoorde de hele schoorwal tot de Sovjet-Unie.
Na de grens rijden we in de oblast Kaliningrad, dit is een Russische exclave aan de Oostzee. Met 1 miljoen inwoners en een oppervlakte van 15.000 km² behoort het tot de kleinste oblasten (bestuurlijke eenheden) vande Russische Federatie.
De hoofdstad is Kaliningrad. Het wordt omsloten door Polen en Litouwen. De regio is een aparte economische regio. Deze regio wordt Jantar (barnsteen) genoemd, daar de oblast de grootste voorraden barnsteen ter wereld heeft.
Barnsteen is miljoenen jaren geleden gestolde fossiele hars afkomstig van naaldbomen.
Deze 'vrije economische zone' heeft echter nog niet veel voordeel opgeleverd voor de bevolking; de inkomens liggen er niet erg hoog, zeker niet in vergelijking met de buurlanden.
Wel is de behoefte aan menskracht zo sterk gestegen dat een, vooral op Duitsland gerichte, campagne wordt gevoerd ter bevordering van de immigratie.
Belangrijk voor de economie zijn, naast barnsteen; het toerisme,de oliewinning en de auto-industrie.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


---GDANSK---

De Hanze was een samenwerkingsverband van een groep kooplieden uit de Middeleeuwen die in hetzelfde product handelde in verschillende steden.
De Hanze bestond uit steden in wat nu Duitsland, Nederland, België, Polen, Noorwegen en de Baltische Staten zijn. Men dreef handel in het gebied van de Oostzee en de Noordzee.
Het hoofddoel van deze samenwerking was om een handelsmonopolie te veroveren op Scandinavië en handelsprivileges in de rest van Europa te verwerven.
Men kon door gezamenlijk te reizen en te handelen de gemeenschappelijke belangen beter verdedigen. Tevens was het samen reizen veiliger.
Leider van de Hanze was Lübeck, daarnaast waren Hamburg, Brunswijk, Keulen, Dortmund en Danzig belangrijke Hanzesteden.
In totaal waren er zo'n 70 steden lid. Ook in Nederland lagen Hanzesteden,waarvan Kampen, Zwolle, Groningen, Deventer, Ommen en Tiel de belangrijkste waren.
De hoogtijdagen van de Hanze waren in de eerste helft van de 15e eeuw, daarna stortte het imperium in door versterkte concurrentie van handelaren uit de Nederlanden en Engeland.
Gdansk is hoofdstad van Pommeren en een hanzestad in Polen, gelegen aan de Oostzee, op de plaats waar de westelijke arm van de Weichsel de Bocht van Gdansk bereikt. De stad telt 450.000 inwoners.
Gdansk vormt samen met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia de zogenaamde Driestad (Trójmiasto), een agglomeratie met ruim 1 miljoen inwoners.
De stad is tevens het centrum van de regionale Kasjoebische cultuur.
Volgens de archeologische opgravingen is de stad (destijds eigenlijk een vissersdorp) rond de vijfde eeuw n.C. ontstaan.
Als officiële "geboortedatum" van de stad wordt echter het jaar 997 gehanteerd, toen de stad door de heilige Adalbert, op zijn weg naar Pruisen, bezocht werd.
In dit verband werd de stad voor het eerst in de historische kronieken vermeld. Toen was de stad voornamelijk door Slaven (Kasjoeben) bewoond.
Op14 november 1308 werd de stad door de ridders van de Duitse Orde veroverd, waarna zij deel van Pruisen werd.
De Duitse taal kreeg toen spoedig in de stad de overhand. De stad groeide voorspoedig en raakte bekend onder de Duitse naam Danzig.

27.
Afbeelding
28.
Afbeelding

In de 16e en 17e eeuw kende Gdansk zijn gouden tijd. Bijna heel de Poolse graanexport ging door de haven van Gdansk,
waardoor de stad al spoedig de grootste en de rijkste havenstad aan de Oostzee werd, met Koningin van de Oostzee als eretitel.
Met zijn 60.000 à 70.000 inwoners was Dantzigde grootste stad, niet alleen van Polen, maar van het gehele Oostzee-gebied.
In die tijd werden vele mooie renaissancegebouwen in Gdansk opgetrokken, die nog steeds het beeld van de historische binnenstad typeren en de stad aantrekkelijk maken voor toeristen.
De gebouwen werden voornamelijk gebouwd door uitgenodigde architecten uit Nederland; het is dus niet verwonderlijk dat historisch Gdańsk enigszins aan Amsterdam doet denken.
In de 18e eeuw begon Gdansk aan macht in te boeten, hetgeen deels te wijten was aan de opkomst van de nieuwe grote Oostzeehaven SintPetersburg.
Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad grote schade leed, kwam de stad volgens de Conferentie van Potsdam toe aan Polen.
De achtergebleven Duitstalige bevolking werd van 1945-1947 op vaak gewelddadige wijze uit de stad verdreven en gedeporteerd.
Ondanks de rampzalige toestand van Polen werd al in de jaren'40 begonnen aan de herstellings- en restauratiewerken van de historische stadskern, die tijdens de oorlog voor 70 à 80 % vernield werd.
Ook werd Gdansk opnieuw een belangrijke havenplaats; de scheepsbouw beleefde er onder het communistische regime jaren van bloei.
In de jaren 80 verwierf de stad faam, toen onder leiding van Lech Wałęsa op de plaatselijke Leninwerf de vakbond Solidariteit werd opgericht.
Wałęsa kreeg voor zijn vreedzame inzet voor de Poolse werkers in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede.
Tussen Sopot en Gdansk Nowy Port is een zandstrand van ongeveer 6 kilometer lengte.

29.
Afbeelding
30.
Afbeelding

Vanuit onze dagjournaals heb ik hier getracht een toelichting te geven op delen van onze reis die dus bij de plaatjes horen.
Om alles te beschrijven zou het een lexicon worden.... :):
Fotograferen is schrijven met licht.

Skippy
Berichten: 6556
Lid geworden op: ma 24 aug 2009, 22:41
Favoriete camera merk: Het is maar een doosje
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door Skippy »

Ah, nog een reisreportage leuk Ger. Goede aftrap van de serie, laat de rest maar doorkomen!
Gebruikersavatar

Daniël
Berichten: 3356
Lid geworden op: za 08 mei 2010, 16:17
Favoriete camera merk: Nikon
Bewerk mijn foto's: Nee
Locatie: Thuis

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door Daniël »

De straatjes en de cityscape is geweldig. Laat maar meer zien hoor
Gebruikersavatar

Cyrus
Berichten: 1559
Lid geworden op: vr 01 apr 2011, 22:20
Favoriete camera merk: Sony - Olympus
Bewerk mijn foto's: Ja
Locatie: NH
Contacteer:

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door Cyrus »

Mooi verslag!
Groeten,
Edwin

flickr
Gebruikersavatar

Marco
In memoriam ♰
Berichten: 3143
Lid geworden op: do 20 aug 2009, 23:04
Favoriete camera merk: telkens iets anders
Bewerk mijn foto's: Nee
Contacteer:

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door Marco »

En waar zijn deze genomen, in Duitsland ?
flickr

Dragging heavy cameras is so uncool...
Gebruikersavatar

remoss
Berichten: 9123
Lid geworden op: zo 28 dec 2008, 13:55
Favoriete camera merk: Mavica
Bewerk mijn foto's: Ja
Contacteer:

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door remoss »

Mooi steegje op 4. Vind nr 6 ook gaaf. De verticale lijnen een tikkie recht zetten zal wonderen doen!
Hoe ouder ik word, des te beter ik was

mikemix
Berichten: 6936
Lid geworden op: do 20 aug 2009, 00:55
Bewerk mijn foto's: Nee

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door mikemix »

De titel van dit draadje zegt: Rusland - "Baltische staten".
Ik zou zeggen: inleiding.
Gebruikersavatar

Topic Starter
ger k.
Berichten: 1376
Lid geworden op: wo 30 dec 2009, 18:23
Favoriete camera merk: SONY A7RV
Bewerk mijn foto's: Ja
Locatie: Berg en Dal

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door ger k. »

Reizen kost tijd, veel tijd. Dus veel achterstand met de plaatjes.
Met de lange winter voor de boeg gaan we dit vervolgen.
Het was een reis met vele indrukken.

Camera Sony RX1

Dank voor de + woorden. :duimop:
Fotograferen is schrijven met licht.
Gebruikersavatar

Topic Starter
ger k.
Berichten: 1376
Lid geworden op: wo 30 dec 2009, 18:23
Favoriete camera merk: SONY A7RV
Bewerk mijn foto's: Ja
Locatie: Berg en Dal

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door ger k. »

Inmiddels heb ik de serie redelijk compleet gemaakt.

Alle foto's is iets teveel van het goede. ;)
Fotograferen is schrijven met licht.
Gebruikersavatar

Genster
ex-LC'er
Berichten: 1803
Lid geworden op: ma 14 jun 2010, 16:53
Bewerk mijn foto's: Ja
Contacteer:

Re: Rusland - Baltische staten

Bericht door Genster »

Mooi, maar is/zijn (7 en?) 8 niet in Helsinki (i.p.v. Kopenhagen)?
Gegroet,
"Genster"
Plaats reactie

Terug naar “Landen”