Fujifilm past sensor X10 en X-S1 aan vanwege 'lichtschijven'

Gemak dient de mens
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Topic Starter
Cees
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 19 jul 2009, 08:59
Favoriete camera merk: Nikon
Bewerk mijn foto's: Nee

Fujifilm past sensor X10 en X-S1 aan vanwege 'lichtschijven'

Bericht door Cees » di 13 mar 2012, 16:35

Van Tweakers.net:

Door Pieter Molenaar, dinsdag 13 maart 2012 14:05, views: 3.632

Fujifilm gaat het zogeheten white disc-probleem bij zijn X10- en X-S1-camera's verhelpen met een gemodificeerde beeldsensor, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De aangepaste sensor zou in mei beschikbaar zijn.

Fujifilm X10Volgens de verklaring op DPReview ontwikkelt Fujifilm momenteel een gemodificeerde beeldsensor die het probleem definitief moet oplossen, maar het bedrijf heeft niet bekendgemaakt wat de wijzigingen inhouden. De nieuwe sensor moet eind mei beschikbaar zijn.

Huidige gebruikers met het probleem kunnen zich melden bij een lokaal Fujifilm-servicecenter. Verwacht wordt dat Fujifilm de sensor van de camera's kosteloos vervangt, maar dat wordt uit de verklaring niet duidelijk. Fujifilm Electronic Imaging Benelux kon hierover ook nog geen uitsluitsel geven.

Fujifilm gebruikt in zijn X10, een high-end compactcamera met handmatige zoomlens, en de nieuwe bridge-camera X-S1 een speciaal ontworpen 2/3"-cmos-sensor. Deze biedt in potentie een betere beeldkwaliteit en betere ruisprestaties dan 1/1,7"-sensors in concurrerende high-end compactcamera's. Op internetfora verschenen echter berichten over 'lichtschijven' in het beeld bij zeer sterke contrastovergangen, zoals bij lampen in het donker. De problemen deden zich vooral voor bij lagere iso-waarden.

Fujifilm bevestigde dat de 'blooming'-eigenschappen van de twee camera's anders zijn dan die van de meeste camera's en beloofde een firmware-update die het probleem zou verminderen. De X10-firmware-update hiervoor verscheen in februari, maar bracht onvoldoende verbetering.

Plaats reactie

Terug naar “Compact”